Intervju med Gun-Marie Lidström

Gun-Marie har under sina år som senior HR-chef på bolag som Åhléns/Axtores, SEB och ICA ansvarat för alltifrån stora omorganisationer och transformationer till kulturskiften i bolag i såväl tillväxt, som motgång.

Hon har hanterat förändringar i koncernstruktur, chefsrekryteringar, visions- och värderingsarbete, kompetensutveckling, konkret arbetsrätt och akut krishantering. Ofta har hennes strategiska rådgivning kombinerats med handfasta råd inom arbetsrätt för att lösa stora utmaningar på ett effektivt sätt.

Gun-Marie Lidström
Gun-Marie Lidström

2004 fick hon frågan från Åhléns om rollen som HR-direktör med uppdraget att ”ta fram en modern HR-organisation”. ”Med fria händer och ett bra samarbete med VD blev det här en fantastisk tid. Givetvis en stor utmaning men samtidigt ett av det roligaste uppdragen man kan tänka sig”, säger Gun-Marie. Stora förändringar skedde under den här tiden, både inom Åhléns och på koncernnivå inom Axstores. Även retail som bransch genomgick en omfattande transformation, inte minst med fokus på nya försäljningskanaler, nya krav på hållbarhet och en knivskarp konkurrens från renodlad e-handel.

För att kunna möta dessa skiftande omvärldskrav bytte Åhléns VD vid flera tillfällen. ”Vid varje VD-byte sker förändringar. Något som har varit viktigt och en framgång i mitt arbete har varit öppna och ärliga resonemang från start med ny VD. Jag tar tidigt tagit reda på hens agenda och styrkor och vilket stöd jag kan utgöra. Jag har försökt att ställa de rätta frågorna och alltid vart tydlig med vad jag kan bidra med. Samtidigt har jag alltid försökt ta min utgångspunkt i affären vid stödet till VD. Detta perspektiv har jag nu tagit med mig in i rollen som extern rådgivare”

Har du något konkret uppdrag du vill dela med dig av i din roll som extern rådgivare?

”Precis innan sommarsemestern ringde VD:n på ett mellanstort bolag som jag tidigare jobbat med. De stod inför ett omfattande omställningsarbete med start efter semestern. En duktig men junior HR-chef fanns på plats, dock utan erfarenhet av att genomföra en större neddragning. Under tre intensiva timmar gick vi igenom bolagets plan och var faktiskt då klara med en helt omarbetad plan. Uppdraget blev tydligare och vi kunde undvika att gå i ett par potentiellt riktigt kostsamma fällor. Och VD och HR-chef kunde gå på semester och ladda batterierna! Neddragningen genomfördes sedan och jag fanns till hands för att agera löpande stöd när så behövdes. Rådgivningen här blev skräddarsydd men flexibel, pragmatisk och värdeskapande. Då känner jag att jag gör skillnad!”

Vilka är dina styrkor som rådgivare och vad är din formel för ledarskap?

”Tillit, tydlighet och att få medarbetare att känna sig inkluderade och ha ägarskap över sina arbetsuppgifter, det räcker långt som ledare. Det är i den delen min passion ligger. Jag tycker som rådgivare om förändring och har en förmåga till lugn även i stormiga situationer. Jag är trygg i min roll och upplevs nog inte som så prestigefylld. Ett exempel jag aldrig glömmer är när jag hamnade mitt i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Det var en fruktansvärd händelse, men mitt i paniken, kaoset och tumultet hittade jag ett lugn. Tillsammans med vår VD och ledningsgrupp på Åhléns hanterade vi situationen på ett sätt som jag idag är väldigt stolt över.”

I rollen som VD är det ofta värdefullt att bolla strategiska HR-frågor med en erfaren och senior extern rådgivare. Har du några råd till bolag som funderar på att engagera en extern rådgivare inom just HR? 

”Den stora fördelen är att det är ett kostnadseffektivt sätt att få tillgång till en senior HR- kompetens, ofta med kort varsel. HR-relaterade frågor kan få långtgående konsekvenser om man fattar ett beslut utan rätt underlag. Med en rådgivare köper man kompetens till ett pris som inte kan jämföras med kostnaden för eventuella felsteg. Som VD ska man snabbt kunna hantera komplexa frågor som ibland kan upplevas svåra och delikata, och det kan då vara bra att låta någon extern med lång erfarenhet bidra.”